fr
en
es
ca
Visitant Anònim
Pàgina d'inici d'Ornitho
 
Entitats col·laboradores
Consultar
  Observacions
    - 
Els darrers 2 dies
    - 
Els darrers 5 dies
    - 
Els darrers 15 dies
  Dades i anàlisis
    - 
Falcó cama-roig 2024
    - 
Durbec 24-25
    - 
Mosquiter de doble ratlla 2024
    - 
Graula 23-24
    - 
Aratinga mitrada 23-24
    - 
Rossinyol del Japó 21-24
    - 
Aurora 2024
    - 
Migradora dels cards 2024
    - 
Papallona del lledoner 2024
    - 
Nimfa dorment 2024
    - 
Brocat variable 22-24
    - 
Monarca 23-24
    - 
Papallona tigre 23-24
    - 
Coipú 17-22
    - 
Cigalella argentada 15-22
 - 
Galeria d'imatges i sons
Informació
 - 
Darreres notícies
  Ajuda
    - 
Espècies parcialment ocultes
    - 
Explicació dels símbols
    - 
FAQ
  Estadístiques
Tutorials
 - 
FAQS
 - 
Com registrar-se
 - 
Com entrar dades
 - 
Com introduir una llista completa
 - 
Com consultar i editar dades
 - 
Com fer consultes avançades
 - 
Com introduir dades a l'app NaturaList
 - 
Verificacions
 - 
Com entrar dades al mòdul de mortalitat
 - 
Com entrar dades de mortalitat a l'app NaturaList
 - 
Ornitho i les espècies amenaçades
 - 
Com entrar dades amb localitzacions precises
 - 
Com entrar llistes estàndard des de la app
 - 
Com utilitzar els codis d'estudi o projectes
 - 
Com actualitzar la llista d'espècies a l'app NaturaList
 
Com entrar dades del SOCC a Ornitho
Recursos sobre els grups taxonòmics
 - 
Orquídies
Nocmig a Ornitho
 - 
El Nocmig- informació general
 - 
Com entrar les teves dades NocMig a ornitho.cat?
 - 
Guia introductòria NFC
 - 
Catàleg visual de vocalitzacions d'ocells amb sonograma
Sobre ornitho.cat
 - 
Política de privacitat i Condicions d'ús


Ornitho i les espècies amenaçades

Les dades registrades al portal Ornitho.cat tenen un paper important en la recollida d’informació sobre l’avifauna i altres grups taxonòmics a Catalunya, i aquesta informació es troba totalment disponible per a les administracions responsables de la gestió i conservació de les espècies i els espais naturals, i la utilitzen regularment per a diverses aplicacions.

El nou Catàleg de la fauna salvatge autòctona amenaçada de Catalunya (Decret 172/2022) estableix que abans del 2027 s’han de redactar i aprovar els plans de recuperació i conservació de les espècies catalogades com “en perill” i “vulnerables", respectivament. Per fer-ho, ja s’han començat a redactar els documents tècnics que recullen tota la informació disponible de cada espècie, sobre la seva població i distribució i canvis, les amenaces que les afecten i les mesures de conservació necessàries. Aquests documents seran les bases dels plans, i Ornitho.cat està sent una font important de dades per molts d’ells.

D’aquesta manera, les nostres observacions a Ornitho.cat poden contribuir a millorar la conservació de les espècies amenaçades i a preservar els espais on es troben. Per això volem fer una crida a totes les persones que observeu ocells a Catalunya i animar-vos a reportar les dades d’espècies amenaçades a Ornitho.cat sempre que les observeu i amb el major grau de detall possible. En especial, fem aquesta crida per a les espècies que us expliquem a continuació.https://cdnfiles1.biolovision.net/www.ornitho.cat/userfiles/espciesamenaadesornitho.JPG

Quan observeu exemplars d’aquestes espècies, us demanem que introduïu la dada amb la màxima precisió possible (utilitzant les ubicacions precises –recordeu que no són visibles pels altres usuaris-), i que anoteu qualsevol comportament que pugui ser rellevant (emprant els Codis Atles i descrivint qualsevol detall als comentaris), així com indicant grups d’edats i sexes sempre que sigui possible i es puguin determinar amb certesa (adults, joves, mascles, femelles, etc.).

 

- Com entrar les dades amb ubicacions precises.

 

 

Un exemple: les dades d'Ornitho.cat i la conservació d'espècies d'invertebrats

Els invertebrats són un dels grups d’animals menys coneguts a Catalunya, i també a tot el món, però són els que presenten una major nombre d’espècies i compleixen multitud de funcions en els ecosistemes en tots els nivells.

En el recent Catàleg de la fauna salvatge autòctona amenaçada de Catalunya (Decret 172/2022), 250 invertebrats s’han catalogat com a amenaçats (67 En Perill i 183 Vulnerables). A partir d’aquest catàleg, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha d'aprovar els plans de recuperació o conservació d’aquestes espècies amenaçades.

Els odonatsortòpters lepidòpters (especialment els ropalòcers), són tres dels grups amb major nombre d’espècies amenaçades a Catalunya i dels que es poden introduir observacions a Ornitho.cat. És per això que us animem a entrar observacions d'aquests grups taxonòmics al portal, i a més, a entrar-les sempre que sigui possible amb la localització precisa (especialment quan es tracti d'espècies amenaçades). Recordeu que les localitzacions precises no són visibles per la resta d'usuaris, i que si considereu que la població que heu detectat és delicada, podeu entrar tota la dada oculta, fent que només sigui visible pels gestors del portal i per qui treballi les dades (principalment l'Administració). Les dades precises serveixen per a tenir una millor i més detallada informació que pot ajudar a establir millors accions de recuperació i conservació.

Un exemple recent seria el que s'ha publicat al final de juny de 2023 al Butlletí de Institució Catalana d’Història Natural, on queda constància de com a partir de multitud d’observacions pujades a Ornitho.cat per part de diferents usuaris s’ha pogut millorar el coneixement d’una espècie de libèl·lula amenaçada.

En aquest article es revisa la distribució de l’odonat “En perill d’extinció”, Sympetrum vulgatum spp. ibericum, endemisme de la meitat nord de la península Ibèrica i d’algunes zones dels pirineus francesos i d’Andorra. Gràcies a la informació de plataformes de ciència ciutadana, especialment Ornitho, s’ha pogut triplicar el nombre de registres coneguts de l’espècie des de 2012, així com ampliar la seva distribució de 6 quadrícules UTM 10x10km conegudes a 10, incloent 3 comarques on no hi havia observacions (Alta Ribagorça, Ripollès i Vall d’Aran).

 

A més de millorar el coneixement sobre la distribució de diferents espècies, gràcies a les observacions a Ornitho.cat també es pot aprofundir en aspectes de la biologia i ecologia com, per exemple, en la fenologia o els hàbitats que ocupen. Per tant, us animem a col·laborar aportant dades sobre aquests grups taxonòmics i a contribuir a la seva conservació!

https://cdnfiles1.biolovision.net/www.ornitho.cat/userfiles/sympetrumvulgatum.jpg

Biolovision Sàrl (Switzerland), 2003-2024