fr
en
es
ca
Visiteur Anonyme
Accueil
 
Les partenaires
Consulter
  Les observations
    - 
Les 2 derniers jours
    - 
Les 5 derniers jours
    - 
Les 15 derniers jours
  Données et analyses
    - 
Tarin des aulnes 23-24
    - 
Mouette pygmée 2024
    - 
Corbeau freux 23-24
    - 
Conure mitrée 2023
    - 
Léiothrix jaune 21-23
    - 
Aurore 2024
    - 
Belle Dame 2024
    - 
Echancré 2024
    - 
Grande Tortue 2024
    - 
Damier de la succise 22-24
    - 
Morio 21-23
    - 
Grande Tortue 2024
    - 
Monarque 23-24
    - 
Petit Monarque 23-24
    - 
Ragondin 17-22
    - 
Sympétrum à nervures rouges 20-22
    - 
Cigale argentée 15-22
    - 
Lucane cerf-volant 18-22
    - 
Nyctophila reichii 20-22
    - 
Ophrys de Catalogne 18-22
    - 
Orchis singe 19-22
 - 
Les galeries
Information
 - 
Toutes les nouvelles
  Aide
    - 
Espèces à publication limitée
    - 
Explication des symboles
    - 
les FAQs
  Statistiques d'utilisation
Tutoriels
 - 
FAQS
 - 
Com registrar-se
 - 
Com entrar dades
 - 
Com introduir una llista completa
 - 
Com consultar i editar dades
 - 
Com fer consultes avançades
 - 
Com introduir dades a l'app NaturaList
 - 
Verificacions
 - 
Com entrar dades al mòdul de mortalitat
 - 
Com entrar dades de mortalitat a l'app NaturaList
Groupes taxonomiques
 - 
Orchidées
 - 
El Nocmig- informació general
 - 
Com entrar les teves dades NocMig a ornitho.cat?
 - 
Introductory guide to NFC
Sur ornitho.cat
 - 
Privacy Policy & Terms of use


Com entrar les teves dades NocMig a ornitho.cat?

Hem creat un projecte anomenat "NOCMIG" en el qual es poden entrar les dades específiques d’aquesta activitat, ja sigui com a observacions aïllades o com a llistes. Qui vulgui tenir-hi accés ens ha de sol·licitar-ho indicant el seu el correu electrònic a ornitho@ornitologia.org per tal de donar-lo d’alta al projecte. D'aquesta manera es podran identificar les dades provinents de nocmig i esperem, més endavant, poder donar opcions especifiques per consultar-les o visualitzar-les.



Com entrar les dades de NOCMIG a Ornitho.cat
 

Aquest projecte està concebut per entrar les dades que s’han recollit a través d’aparells d’enregistrament, és a dir: això NO inclou vocalitzacions que s’hagin sentit a “oïda nua”. Els ocells que es detecten de nit, com ara grues o flamencs escoltats en pas, s’han d’entrar a ornitho.cat per la via convencional: NO associats al projecte #NOCMIG.

 

D’altra banda hem de tenir clar a quina categoria associarem les dades de cada sessió:

  • Es recomana anotar les dades en forma de LLISTA, indicant l'horari d'enregistrament, i anotant TOTS els ocells que sobrevolen (migradors o no), però només els que sobrevolen: obviarem TOTS els estacionaris (ocells cantant durant la nit o a la matinada, rapinyaires nocturns...). *Nota: Per introduir una llista cal començar a introduir una llista completa però, al final, en totes les llistes NocMig cal indificar que no has anotat totes les espècies detectades: les introduïm com a llista parcial.
  • Farem servir les DADES CASUALS per introduir observacions destacables que o bé no estan associades a cap llista o bé en complementen una. Aqui podem anotar ocells estacionaris, i us animem a anotar els rapinyaires nocturns, per als quals el projecte #NOCMIG pot ser una font de dades molt important.

Mitjançant la web, per entrar una llista de tota una nit (és a dir, que comença el vespre d'un dia, i acaba la matinada del dia següent), cal seleccionar primer la data i hora d'inici, i després indicar l'hora final, encara que correspongui al dia següent. Tot seguit sortirà un avís indicant que la data final és anterior a la d'inici i que, per tant, interpretarà que es refereix al dia següent. Cal confirmar-ho i llavors ja es poden entrar les observacions.

Tot i que no és imprescindible, es recomana acompanyar les dades més rellevants de la gravació corresponent, per facilitar la tasca de verificació de dades o evitar demandes de verificació de dades que són correctes. També es poden pujar les gravacions a www.xeno-canto.org i posar l'enllaç als comentaris de l'observació.

 

Com pots donar encara més valor a les teves dades NOCMIG?

  • Introdueix les observacions en forma de llista, en comptes de com a dades casuals. Una llista conte totes les espècies que has pogut identificar en una sessió i durant un període determinat (l’horari de gravació). A diferència de les dades casuals, les llistes no només ens informen de les espècies que s’han detectat en un indret i moment determinats, sinó també de les que no han estat detectades. Gràcies a això podem establir la freqüència relativa d’aparició en l’espai i el temps de les diferents espècies d’ocells i estudiar els seus patrons fenològics de manera molt acurada.
  • No passa res si no has pogut identificar totes les espècies que s’escolten a la gravació. Es habitual que quedin ocells sense identificar, i pots indicar-ho afegint els ocells no identificats a la llista, com si fos una espècie mes. La llista serà correcta sempre que indiquis totes les espècies que tu has pogut identificar amb certesa.
  • Introdueix també llistes de les nits en què no detectes cap ocell, o molt pocs. Això permet saber no nomes quins dies hi ha ocells migrant, sinó també quins dies no n’hi ha! Si no introduïm aquestes llistes de nits sense espècies, no hi ha manera de saber-ho.
  • Intenta indicar el nombre d'individus que has detectat de cada espècie. Per molt aproximat que sigui un comptatge o una estima sempre és molt millor que no indicar cap nombre. Sense aquesta aproximació, no hi ha manera de saber ni tan sols l’ordre de magnitud! Una “x” tant pot ser 1 exemplars com un milió!
  • Mira de fer algunes llistes al mateix lloc al llarg de l'any. Per exemple, fes una llista per setmana al teu lloc de gravació habitual.
  • Si tens amics que encara no fan llistes, explica’ls perquè són tan útils i ensenya’ls com és de fàcil fer-ne. Com més gent entri llistes més valuoses esdevindran les que fas tu mateix.
Biolovision Sàrl (Switzerland), 2003-2024