Com actualitzar la llista d'espècies a l'app NaturaList
Com entrar dades del SOCC a Ornitho
Recursos sobre els grups taxonòmics
-
Orquídies
Nocmig a Ornitho
-
El Nocmig- informació general
-
Com entrar les teves dades NocMig a ornitho.cat?
-
Guia introductòria NFC
-
Catàleg visual de vocalitzacions d'ocells amb sonograma
Sobre ornitho.cat
-
Política de privacitat i Condicions d'ús
Darreres notícies
1
2
3
4
5
6
7
8
9
>
>|
ítem/pàgina :
nombre : 365
divendres, 28. març 2025
avinews
Una nova marató de validacions d'orquídies
El passat dissabte 15 de març, les persones que validen les observacions d’orquídies a Ornitho, integrants del Grup Orquidològic de Catalunya (GOC – ICHN), van fer, per tercer any consecutiu, una marató de validacions d’un dia sencer.
Durant la jornada i també alguns dies posteriors, es van realitzar gairebé 450 validacions, ja sigui per confirmar observacions, demanar més informació (sovint fotografies) o informar d’observacions d’identificació errònia. Es va desencallar un nombre important de les més de 500 observacions que ja estaven en procés de validació; d’aquestes, unes 300 es van validar correctament, quedant-ne ara poc més de 200, moltes d’elles pendents d’alguna acció (canvi d’espècie o aportació de més informació) per part de les persones autores de les observacions.
Sovint aquestes observacions per validar són degudes a filtres automàtics de validació d’observacions entrades des del portal o l’aplicació mòbil NaturaList. Aquests filtres automàtics ens ajuden a detectar possibles confusions entre espècies similars, basant-se en la fenologia, altitud o raresa de l’espècie. En molts casos l’espècie entrada per l’observador és correcta, però en d’altres casos es poden detectar confusions de forma àgil, i així assegurar una elevada fiabilitat de les dades del portal.
Algunes persones haureu notat, doncs, que observacions que teníeu en procés de revisió han estat validades o potser que se us ha demanat alguna acció, com l’aportació de fotografies o de més informació respecte d’altres observacions. Tot i això, encara van quedar observacions pendents de validar, com són les del gènere Dactylorhiza, que si tot va bé s’aniran revisant properament.
Aquestes maratons de validació presencials són molt útils per desencallar moltes validacions pendents en poc temps, però també per poder compartir punts de vista sobre el procés de validació i sobre les identificacions de taxons complexos. Per tant, la voluntat és seguir realitzant aquestes maratons, per compartir coneixement i opinions entre les persones validadores i, alhora, millorar la qualitat de les dades d’orquídies del portal Ornitho.cat.
Però això no seria possible sense les contribucions de tots els observadors i observadores que contribuïu al portal, i als que us volem agrair la participació amb les vostres observacions d’orquídies!
Grup Orquidològic de Catalunya (GOC – ICHN)
enviat per Marc Illa Llobet
diumenge, 23. març 2025
avinews
On arriben primer els cucuts, a França o a Catalunya?
L'estudi de la fenologia i distrubució dels ocells a partir de portals de ciència ciutadana com Ornitho ens permet veure algunes curiositats, com aquesta que us presentem avui del cucut (Cuculus canorus). A partir de les dades recollides principalment en forma de llistes completes (recordem que les observacions sempre seran més valuoses si formen part d'una llista!), podeu veure bé alguns patrons.
Gràcies a projectes com l'EuroBirdPortal (eurobirdportal.org), podem veure les observacions per tot Europa al llarg del temps, i pràcticament en temps real. Fixeu-vos com els cucuts aparèixen amb major freqüència primer a la costa atlàntica francesa que no pas a Catalunya!
Moltes gràcies per la col·laboració i bones arribades de primavera!
enviat per Marc Illa Llobet
diumenge, 23. març 2025
avinews
Nous canvis taxonòmics en ocells: taxonomia IOC 14.2
Tal i com vam anunciar en notícies anteriors, la taxonomia dels portals Ornitho s'ha actualitzat per seguir les recomanacions de l'IOC (www.worldbirdnames.org). La darrera actualització, per seguir la versió 14.2 de la llista, incorpora algunes novetats rellevants que us resumim a continuació:
- L'oreneta cuarogenca canvia el nom d'espècie, passant de Cecropis daurica a Cecropis rufula. Actualment, la Cecropis daurica és una espècie molt similar a la nostra oreneta cuarogenca, però amb distribució a l'Àsia. El canvi anterior del gènere (d'Hirundo a Cecropis) ja fa temps que es va acceptar, així que ha canviat totalment el nom d'aquesta espècie!
- L'astor deixa el gènere Accipiter i passa a formar part del gènere Astur, de manera que el nom científic actual és Astur gentilis. Aquest canvi es deu a una revisió del gènere Accipiter, que també s'ha separat en altres gèneres per a diferents espècies. L'esparver (Accipiter nisus) es manté igual!
- L'esplugabous deixa el gènere Bubulcus i s'afegeix al gènere Ardea, passant a anomenar-se Ardea ibis.
- El martinet menut deixa el gènere Ixobrychus i s'afegeix al gènere Botaurus, passant a anomenar-se Botaurus minutus.
Recordeu que per tal que aquests canvis es reflecteixin al NaturaList és important que us assegureu que teniu la llista d'espècies ben sincronitzada. En aquest enllaç us recordem com fer-ho!
Moltes gràcies per la col·laboració!
Imatges de Camilo Albert Fernández (oreneta cuarogenca), Carlos Alvarez-Cros (astor), Luca Trentin (esplugabous) i Manel Alvarez (martinet menut).
enviat per Marc Illa Llobet
divendres, 21. març 2025
avinews
Aplicació dels plans de recuperació d’ocells a Andorra
Actualment des de l’empresa Biocom s’està treballant, conjuntament amb el Govern d’Andorra, en l’aplicació de dos plans de recuperació relatius a espècies ornitològiques: el PRATVA (Pla de Recuperació de l’Àliga daurada, el Trencalòs i el Voltor negre) i el PREPA (Pla de Recuperació de Passeriformes). Aquest darrer inclou les espècies següents: capsigrany, oreneta comuna, tallarol emmascarat, tallareta cuallarga, pela-roques, papamosques gris, pardal xarrec, cruixidell i hortolà.
Una de les premisses més importants pel correcte desenvolupament dels plans, és conèixer la distribució actual de totes aquestes espècies i, per tant, qualsevol citació que pugueu fer d’alguna d’elles (i en especial dels passeriformes que es treballaran durant el 2025 -capsigrany, cruixidell, oreneta comú i pardal xarrec-) serà de gran ajuda. És per aquest motiu que us agrairíem que, en cas d’observar alguna de les espècies considerades a Andorra, pengéssiu la citació a l’Ornitho o que ens la comuniquéssiu al correu (biocom@andorra).
Si voleu més informació sobre el projecte, o si us fa gràcia participar en alguna de les tasques, no dubteu en contactar-nos.
Moltes gràcies
((A) Cruixidell; B) Hortolà; C) Pardal xarrec; D) Tallareta cuallarga (Jordi Nicolau – BIOCOM))
enviat per Roger Caritg
dilluns, 10. març 2025
tipnews
Obrim un canal de WhatsApp per compartir notícies!
Hem obert un canal de WhatsApp en el qual repliquem les notícies que anem penjant al portal, de manera que siguin més accessibles per a tothom.
Per accedir a la secció de canals i poder-lo visualitzar, cal que seleccioneu l'apartat "Actualitzacions" (el segon menú per l'esquerra a la barra inferior, un cop oberta l'aplicació). En aquest apartat us apareixerà el canal "Ornitho.cat". A la part superior dreta us podeu configurar si voleu rebre notificacions del canal o no.
Esperem que ho trobeu una eina fàcil per estar al dia de les novetats! Si us agrada, us demanem si ens podeu ajudar a difondre-ho entre els vostres contactes naturalistes. Moltes gràcies i bones observacions!
enviat per Marc Illa Llobet
divendres, 7. març 2025
technews
Comparteix les teves observacions entre observadors amb NaturaList!
La nova versió de l'aplicació NaturaList incorpora una reformulació del panell inicial d'entrada de dades, i inclou una nova funció molt esperada: la possibilitat de compartir dades entre observadors.
Malauradament, i com passa amb altres modificacions de l'aplicació, aquest canvi encara no es troba disponible per la versió d'Iphone. En els propers mesos s'espera poder treballar per igualar les capacitats de l'aplicació entre els dos sistemes, però per ara, es manté aquesta diferència.
Per compartir les dades, primer de tot cal tenir present que només es poden compartir dades sincronitzades. Així, es poden seleccionar les dades que es volen compartir, filtrant per la data d'observació, i independentment del grup taxonòmic. Les icones que permeten compartir dades són les encerclades amb vermell en aquesta imatge a sota. La persona que vol compartir les dades ha de seleccionar la icona de l'esquerra per a que s'obri un menú per seleccionar quines compartir, mentre que la icona de la dreta serveix per activar l'escàner de codis QR de l'aplicació. Important: el codi QR s'ha d'escanejar a través del NaturaList, no amb el lector de QR del telèfon.
Un cop escollir compartir dades, cal seleccionar quines dades es volen compartir (duplicar) amb altres observadors/es, marcant les dades. En cas de voler compartir dades d'altres dies, les observacions es poden filtrar amb la icona del calendari a la part superior dreta (pot tardar uns segons a carregar les observacions de dies anteriors).
Important: cal tenir en compte que les dades ocultes (ja siguin d'espècies ocultes per defecte, o ocultades intencionadament per l'observador/a) també es poden compartir entre usuaris utilitzant aquest sistema.
Per a continuar cal seleccionar la fletxa de la part inferior dreta, i immediatament es generarà el codi QR. Les altres persones que volen duplicar les observacions hauran de seleccionar la icona de l'escàner esmentada abans i escanejar el codi, i els hi apareixerà una pàgina de selecció de les dades a duplicar semblant a la que hem vist anteriorment. Un cop acceptades les dades, aquestes apareixeran com a pendents de sincronització al NaturaList.
Esperem que aquesta nova funció de l'aplicació sigui útil per totes les persones usuàries del sistema, a qui us agraïm novament la vostra contribució al coneixement de la biodiversitat a Catalunya!
enviat per Marc Illa Llobet
divendres, 7. març 2025
technews
Transmissió lenta de dades entre NaturaList i el portal web
Els darrers dies s'ha produït un alentiment amb la transmissió de dades entre l'aplicació mòbil NaturaList i els portals web degut a un augment important del flux de dades al sistema. Això ha fet que en alguns casos les dades sincronitzades a través de l'aplicació hagin tardat diverses hores a aparèixer als portals web com Ornitho.cat i Ornitho.ad.
Gràcies a totes les persones que ens vau comunicar aquest retard, l'equip d'informàtics de Biolovision ha pogut identificar i solucionar l'alentiment de dades. Cal remarcar que es tractava només d'un retard, i que per tant no s'han perdut observacions.
Moltes gràcies pel suport!
enviat per Marc Illa Llobet
divendres, 31. gener 2025
avinews
Enquesta sobre les marques especials
Estem realitzant un petit estudi sobre el moviment de les dades corresponents a les lectures de marques especials en els portals de ciència ciutadana.
Demanem a tots els usuaris/es del portal si podeu destinar 2 minuts a respondre aquesta breu enquesta, que trobareu en aquest enllaç: https://forms.gle/9MuWftvt3b6Sn6M8A
La resposta de la tórtora a la suspensió de la caça insostenible
Una eina clau en la conservació d’espècies són els Plans de conservació d’espècies (SAP), que recullen informació detallada sobre cada espècie i proposen mesures de conservació. En el cas de les espècies cinegètiques, es fa servir la gestió adaptativa de la caça (AHMM), basada en evidències científiques per garantir una caça compatible amb els objectius de conservació. Les dades de monitoratge a gran escala com el PECBMS (Pan-European Common Bird Monitoring Scheme), que a nivell de Catalunya integra les dades del SOCC, permeten avaluar l’efecte de les polítiques ambientals aplicades a Europa.
Un exemple d’espècie regulada per aquesta gestió és la tórtora (Streptopelia turtur), una espècie en perill i en declivi, caçada almenys des del segle XIX. Les amenaces principals conegudes inclouen la caça il·legal i insostenible, així com la pèrdua d’hàbitat. Per això, la Comissió Europea va implementar un AHMM per gestionar aquesta espècie des d’una comissió específica amb representants de tots els països afectats que inclourien els països de la ruta migratòria de l’oest (Espanya, França i Portugal). A la ruta migratòria de l’est es van intentar aplicar les mateixes mesures, però com que la implementació dels AHMM és opcional, sembla que en aquesta zona no ha tingut el mateix impacte. Això ha permès fer una comparació de l’efecte dels AHMM en aquesta espècie entre les dues rutes migratòries.
Després de tres temporades de suspensió, els resultats han estat clars: les poblacions de tórtora a la ruta migratòria de l’oest han augmentat un 25% en només dos anys. Això demostra que la gestió de la caça insostenible té un impacte immediat en la recuperació de les poblacions d’aquesta espècie. Alhora, és un dels nombrosos exemples com les dades dels projectes de seguiment ens permeten incidir positivament en la presa de decisions rellevants per a la conservació.
L'article científic sencer es pot consultar a: Carboneras, C., Silarová, E., Skorpilová, J. & Arroyo, B. (2024). Rapid population response to a hunting ban in a previously overharvested, threatened landbird. Conservation Letters; DOI: https://doi.org/10.1111/conl.13057
Amb les llistes completes a Ornitho.cat i Ornitho.ad, al portal OrnithoLlistes, aquest any 2024 podem veure que l'espècie s'ha reportat en un percentatge més elevat de llistes que l'any 2023 (línia més clara), amb una primavera per sobre de la mitjana històrica (fons gris) i un estiu i tardor lleugerament per sota. Recordeu que OrnithoLlistes és un portal fet només a partir de les llistes completes entrades a Ornitho.cat i Ornitho.ad: les llistes completes són la forma de recollir més informació quan sortim a veure ocells!
Imatge de sota de Miquel Àngel Pérez-De-Gregorio.
enviat per Marc Illa Llobet
dijous, 24. octubre 2024
avinews
Un altre any de mosquiters de doble ratlla!
El mosquiter de doble ratlla Phylloscopus inornatus és un petit passeriforme que es reprodueix a Sibèria i hiverna principalment al sud-est asiàtic. Durant la darrera dècada, aquesta espècie ha passat de ser rara a Europa (i particularment a la Península Ibèrica) a una espècie detectada de forma regular, especialment a la tardor. L’any 2016 es va assolir el màxim d’exemplars detectats a Catalunya (amb almenys 160 individus diferents detectats i reportats), i posteriorment es va seguir reportant al voltant de 40 exemplars les tardors del 2017 al 2020. L’any 2021 el nombre de registres va baixar de forma clara (menys de 20) i pujar lleugerament les tardors del 2022 i 2023, sense recuperar els valors d’uns anys abans.
Aquest any 2024, novament l’espècie s’ha detectat en grans quantitats per Europa i tot indicava que podria ser un any bo a Catalunya. De moment ja s’han detectat més de 25 exemplars, i tot just ens les millors dates per a seguir-ne detectant!
Els motius darrera l’arribada d’aquesta espècie a Catalunya són encara un misteri, malgrat hi ha diverses teories i estudis en curs. Podeu llegir un article en el que es descriuen els patrons d’aparició a Catalunya i s’esmenten les teories principals en aquest enllaç. A més, en un estudi recent s’ha estudiat la proporció d’adults i joves en exemplars capturats per anellament científic a tot Europa, i s’ha vist com la gran majoria dels individus són joves de l’any. Aquestes dades permeten refinar algunes de les teories sobre l’arribada d’aquesta espècie a Europa, i també suggereixen que encara no s’ha establert com a migrador regular al continent. De la mateixa manera, malgrat que en alguns indrets s’hi han observat exemplars en diferents anys, rarament es tractaria dels mateixos individus!
La major part de les observacions catalanes corresponen a boscos de ribera, plantacions o zones enjardinades amb caducifolis de ribera com àlber Populus alba, pollancre Populus spp. i salze Salix spp.. A nivell de distribució geogràfica, pot aparèixer per tot el territori però mostra una certa preferència per determinades zones, especialment en parcs urbans de Barcelona i l'àrea metropolitana. En aquest mapa podeu veure el recull d'observacions fins a l'any 2020 (de l'article prèviament esmentat).
De moment, aquest any ja s'ha registrat a Ornitho.cat en les següents localitats. Teniu el mapa disponible al menú lateral de l'esquerra, que s'anirà actualitzant gràcies a les vostres contribucions. A veure quants exemplars s'arriben a observar aquesta tardor. Sort!!